/Ocimum basilicum/
Части, от които се извлича маслото: Цъфтящо растение
Метод на получаванe: Парна дестилация
История: Името на босилека произлиза от гръцката дума basilicon, означаваща “царски мехлем”, или цяр. Босилекът, известен още като сладък босилек, в Индия се нарича тулси и е широко използван в аюрведичната медицина. Свещен е за Кришну и Вишну. Той е покрито с власинки растение, достига до 60см. и има бели цветове. Родината му е Азия, но сега се отглежда в Европа, Северна Африка, Сейшелските острови и Реюнион. Има много приятен лек, освежаващ аромат, който прилича на смесица от мащерка, мента и сладък корен. Съчетава се добре с мента, исоп и бергамот.
Терапевтични свойствa, Терапевтична употреба: Аналгетик - при мигрена, подагра. Тонизира храносмилателната система и особено черен дроб. Спазмолитик, с газогонно действие. Противовирусен, противовъзпалителен. Инсектицид. Помага при морска болест, световъртеж. шок. Тонизира и подпомага мисловния процес, подпомага концентрацията. При депресия, превъзбуденост и изтощение. Има стимулиращо въздвйствие върху кожата и може да се използва за отпусната , замърсена кожа-винаги умерено. Да се внимава при чувствителна кожа.
Предупреждение: Най-добре е маслото от босилек да се избягва по време на бременност.