/Origanum marjorana/
Страна на добив: Франция
Части, от които се извлича маслото: Цъфтящи връхчета
Метод на получаванe: Парна дестилация
История: Риганът е позната кулинарна подправка и освен това има огромна слава като лечебна билка. Бил широко използван от древните гърци в лекартсвата, парф’мите и други козметични продукти. Съчетва се добре с лавандула и бергамот, а трите масла заедно много приятна, отпускаща комбинация.
Терапевтични свойствa, Терапевтична употреба: Аналгетично - при проблеми в опорно- двигателния апарат (ревматични болки, натъртвания н т.н. Aнтисептично, бактерицидно, муколитично- дихателни инфекции. Нормализира сърдечния ритъм, съдоразширяващ. полезен при повишена киселинност в стомаха. При язва, колит. Стимулира и укрепва нервната систем- при подтиснатост, Безпокойствие, неврастения, предстоящи препятсвия. Вертиго. Безсъние, парализи, епилепсия. Анафродизиак.
Предупреждение: Най-добре е ригановото масло да се избягва по време на бременност.