/Citrus Bergamia/
Страна на добив: Сицилия
Части, от които се извлича маслото: Кората на почти узрели плодове
Метод на получаванe: Студено пресоване
История: Бергамотовото дърво е кръстено на града Бергамо в Ломбардия, където се продавала първоначално есенцията.. Есенцията се извлича от кората на плода, който рпилича на крущовиден портокал. Тя е една от най-използваните есенции, като уханието и жцената и превъзхождат останалите цитрусови масла. Ароматът е сладък и и цитрусов, но се отличава с топла цветна нотка, която лиспва в лимона и портокала и напомня на лавандула, или нероли. Съзетава се добре с повечето есенции, особено с жасмин, кипарис и нероли. Заедно с нероли и лавандула, то е дна от основните съставки на на класизеската кьолнсkа вода /Eau-de Cologne/. Бергамотовото масло се използва и за ароматизиране на прочутия чай “Еarl Gray”
Терапевтични свойствa, Терапевтична употреба: Антисептично. протпвовирусно. бактерицидно-акне, херпесни инфекщш. варнцела. пикочни ннфекции. Успокоява нервната с- ма, при напрежение, чувство за безсилие, гняв, възбуда, безсъние. Тонизира Храносмилателната ситема- колики п лошо храносмилане
Предупреждение: При висока концентрация бергамотовото масло има леко дразнещо влияние вътху кожата, но ако се изполва умерено” 1%, или по-малко /1%=18 капки на 100мл.базово масло/, има обратен положителен ефект