/Piper nigrum/
Части, от които се извлича маслото: неузрели червени плодчета
Метод на получаванe: Парна дестилация
История: Черният пипер се отглежда в Малабар, Ява, Суматра и Пенанг. Растението обикновено достига височина до десет, или повече метра.. Зърната на черния пипер са изсушени на слънце чевени плодове, които се берат, преди да узреят. Пиперът, подобно на канелата и карамфила е едно от най-старите познати растения и се е използвало в Индия преди повече от 4000 години. Маслото от черен пипер мирише много близко на карамфиловото масло, но има по-приятен, изискан аромат. Съчетава се със сандалово дърво и тамян.
Терапевтични свойствa, Терапевтична употреба: Аналгетично, антисептично, антиспазматично, антитоксично, афрозидиак, газогонно, храносмилателно, диуретично, тонизиращо /особено далака/. При простуда, колики, запек, кашлица, разстройство, треска, метеоризъм, киселини, грип, гадене, ангина, зъбобол, повръщане. Действа положително на мускулния тонус, възстановява и тонуса на отпуснатата гладка мускулатура, смъкване на дебелото черво, матката и др./